Kontrastowy wieniec i kontrastowe gołąbki z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym
Składniki:
·
główka kapusty czerwonej
·
szynka wieprzowa ok. 60 dag
·
200 g suszonych pomidorów + kilka łyżek oleju rzepakowego (tyle, by dokładnie pokrył pomidory)
·
karkówka - ok. 60 dag
·
olej rzepakowy spod suszonych pomidorów ok. 5 łyżek
·
mielone pistacje - 4 łyżki
·
1 cebula
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
parę listków świeżego tymianku
·
trochę wywaru warzywnego/mięsnego lub wody
Suszone pomidory zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy, aby całość przeszła swoimi smakami.
W dwóch garnkach gotujemy wodę, do jednego
wkładamy kapustę białą, do drugiego czerwoną. Kiedy liście nieco zmiękną
odcinamy je systematycznie od główki. Z liści odcinamy zgrubiałą część- liście
będą się nam lepiej zwijały.
Szynkę i karkówkę mielimy. Do mięsa
dodajemy jajka, pistacje, podsmażoną na łyżce oleju rzepakowego posiekaną cebulkę, pokrojone
w drobną kostkę suszone pomidory, sól i pieprz do smaku oraz olej rzepakowy spod pomidorów- ten dodajemy
stopniowo, patrząc na konsystencję mięsa. Całość wyrabiamy dokładnie
dłonią.
Podane składniki możemy złożyć w dwojaki
sposób. Formujemy albo tradycyjne gołąbki- na liść kapusty kładziemy farsz i
zawijamy. Gołąbki czerwone i białe pieczemy w dwóch oddzielnych naczyniach do
zapiekania. Naczynia należy wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć gołąbki i
przykryć pozostałymi liśćmi. Całość podlewamy płynem. Naczynie zamykamy i
pieczemy do miękkości ok. 90 min. temp. 180 stopni (te z kapustą czerwoną
wymagają więcej czasu). Gołąbki podajemy okraszone olejem rzepakowym spod suszonych
pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Druga wersja- to przygotowanie zawijańca.
Możemy przygotwać jeden duży, lub tak jak ja przygotowuję- dwa mniejsze.
Potrzebne będą 2 naczynia z przykryciem
o średnicy ok. 17 cm. Liście kapusty czerwonej i białej układamy wzdłuż
w prostokąt - tworzymy w ten sposób podstawę dla farszu. Liście układamy naprzemiennie-
raz białe, raz czerwone. Na kapustę równomiernie wykładamy farsz. Zawijamy
wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie przekładamy do żaroodpornego, okrągłego
naczynia, tworząc wieniec. Pieczemy ok. 90 minut, 180 stopni, termoobieg.
Pamiętajmy by dno oraz gotowego do zapiekania zawijańca przykryć liśćmi kapusty
i całość hojnie podlać płynem. Pieczemy pod przykryciem. Zawijańca podajemy okraszonego olejem rzepakowym spod
suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz