Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej
Na ciasto:
·
100 g masła
·
50 g brązowego cukru
·
2 żółtka
·
3 łyżki wody
·
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą.
Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i
całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ
robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy
pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia
kratka:
·
100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
50 g masła z lodówki
·
szczypta proszku do pieczenia
·
35 g brązowego cukru
·
łyżka wody
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy
za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
·
4-5 jabłek jabłek
·
300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli
takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)
·
łyżka cukru waniliowego
·
łyżka bułki tartej
·
cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki
szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie
pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką.
Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu
przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy
40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!
Łatwe:)))...trzeba się pozbyć lenia i wykonać na niedzielę... ;)
OdpowiedzUsuńBuziole <3
Prosta i pyszna :) . Smacznego :)))
Usuń