Tortilla de patatas z suszonymi pomidorami i żurawiną na oleju rzepakowym
Składniki na tortillę o średnicy 20 cm:
·
2 średniej wielkości ziemniaki
·
4 jajka
·
sól
·
pieprz
·
pęczek pietruszki
·
8-10 suszonych pomidorów
·
garść suszonej żurawiny z dodatkiem wiśni
·
kilka kropel tabasco
·
50 g wędzonego boczku
·
olej rzepakowy
Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki,
dodajemy do nich przesiekaną żurawinę suszoną z wiśniami- całość dobrze
mieszamy, zalewamy kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i odstawiamy, aby przeszło smakami. Ziemniaki oraz batata obieramy,
myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejszą, nieregularną
kostkę. Na oleju rzepakowym smażymy
ziemniaki do momentu, aż zmiękną, ale zachowają zwartą konsystencję. Uważajmy,
aby ich nie przypalić. Ziemniaki wykładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru
tłuszczu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w zgrabną kosteczkę.
Podsmażony przekładamy do ziemniaków.
Ziemniaki, boczek, żurawinę z pomidorami przekładamy do jednej miski i
dobrze mieszamy. Jaja rozbijamy w oddzielnej miseczce. Dobrze doprawiamy solą,
pieprzem i tabasco- dobrze mieszamy.
Masę jajeczną przelewamy do miski z ziemniakami i pozostałymi
składnikami tortilli, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz całość
mieszamy. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
Na rozgrzany tłuszcz wylewamy tortillę, smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Po
tym czasie za pomocą talerza przekładamy tortillę na patelnię na drugą stronę i
smażymy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, dekorujemy
suszoną żurawiną, suszonymi pomidorami i pietruszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz