Ciasteczka black or white
Składniki (na ok. 40 przełożonych ciasteczek)
·
800 g masła
·
4 łyżki cukru waniliowego
·
4 szklanki mąki pszennej
·
1
szklanka mąki kukurydzianej
Z podanych składników ucieramy ciasto.
·
4 łyżki kakao
·
5 łyżek
mleka
·
skórka z cytryny
Dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao i
mleko. Do drugiej skórkę z cytryny. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do
pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka. Pieczemy - 15-20 minut, 180
stopni, termoobieg.
Kiedy ciasteczka wystygną przekładamy kremem- jasne
ciasteczka ciemnym, a ciemne jasnym.
Masa mascarpone:
· 250 g serka mascarpone
· 2 łyżki cukru waniliowego
· sok z połowy cytryny
· śmietan fix
· łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem
Masa mascarpone:
· 250 g serka mascarpone
· 2 łyżki cukru waniliowego
· sok z połowy cytryny
· śmietan fix
· łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem
Masa
czekoladowa:
·
200 g masła
·
200 g nutelli
·
łyżka kakao
·
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem.
Smacznego!
Miałem wczoraj przyjemność posmakować tych ciasteczek wraz z rodziną, bardzo smaczne :), polecam.
OdpowiedzUsuńMiło mi :) i zapraszam częściej ;)
OdpowiedzUsuń