Królewskie gofry pełnoziarniste
Składniki:
·
4 jajka
·
0,5 szklanki mąki pszennej
·
szczypta soli
·
0,5 szklanki domowego cukru waniliowego
·
łyżka ekstraktu z wanilii
·
0,5 szklanki oleju rzepakowego
·
1,5 szklanki mleka
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
skórka z cytryny
Dodatek:
·
0,5 l śmietany kremówki
·
1 łyżka miodu spadziowego
·
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Łączymy suche składniki- mąki, sól, proszek
do pieczenia i cukier. W oddzielnej misce łączymy jajka, mleko, olej, skórkę z
cytryny i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych,
ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę
smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy
z ulubionymi dodatkami. Na bogato polecam kremówkę ubić z miodem i ekstraktem
waniliowym. Latem niezastąpione są świeże sezonowe owoce.
Pycha, zjadłoby się takiego goferka :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń