Szpinakowe kluski
·
450 g rozmrożonego, posiekanego szpinaku
·
3 - 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
1 jajko
·
sól - ok. 0,5 łyżeczki
·
ewentualnie odrobina mleka do rozrzedzenia
ciasta
Rozmrożony szpinak łączymy z mąką, solą i
jajkiem. Ciasto powinno mieć dosyć zbitą
konsystencję (łyżka musi "stać" w cieście na pionowo). Jeśli jednak
wyjdzie nam za gęste, można dodać nieco mleka. Kluski "skrobiemy" łyżką z deseczki do gotującej się, osolonej wody.
Od momentu wypłynięcia kluski gotujemy ok.
minuty.
Podajemy ze skwarkami z cebulą i twarogiem lub w wersji light z samym chudym
twarogiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz