Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie
Składniki na ciasto:
·
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
2 łyżki kakao
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
140 g cukru pudru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
1 jajko
·
130 g miękkiego masła
·
szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy
ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy
mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy
szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni, termoobieg, ok. 20 minut
Masa serowo-chawłowa:
·
1 kg zmielonego twarogu
·
500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
·
150 g miękkiego masła
·
5 jajek
·
150 g cukru pudru
·
łyżka mąki pszennej
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mąkę pszenną i
ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy ser, chałwę oraz żółtka. Pod
koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy
do masy serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy.
·
5-6 mandarynek
Na podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki mandarynek
(pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek)
Na spód z owocami wykładamy masę serowo-chałwową. Pieczemy ok. 60-65
minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Glazura pomarańczowo-mandarynkowa:
·
2 pomarańcze
·
galaretka pomarańczowa
·
3-4 mandarynki
Pomarańcze fileujemy. Fileciki przekładamy do
garnuszka, gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy. Dodajemy
oczyszczone cząstki mandarynek. Lekko tężejącą glazurę wylewamy na upieczony i
lekko przestudzony sernik. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz