Pyszne połączenie grzybów, szpinaku i migdałów. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem orzechów. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .
Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami
Składniki na ciasto:
· 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 100 g zmielonych migdałów
· 2 żółtka
· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
· 100 g masła
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Farsz szpinakowy:
·
450 g szpinaku
·
2 żółtka
·
2 łyżki śmietany 18%
·
2 ząbki czosnku
·
250 g serka tupu włoskiego
(capresi)
·
olej rzepakowy
·
gałka muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z
nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak
zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały.
Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz
grzybowy
·
300 g opieńków
·
1 cebula
·
2 łyżki śmietany 18%
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
·
pęczek pietruszki
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy
dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy
śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Na
podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy
jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń