Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką
Składniki:
·
1 duża czerwona cebula
·
3 duże ostre papryczki pepperoni z serem z oleju
·
garść startego parmezanu
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
Na jogurtowo-ziołową kołderkę:
·
200 g gęstego jogurtu naturalnego
·
łyżka gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
·
łyżka pistacjowego pesto z dodatkiem papryczki
pepperoni (do pistacjowego pesto podczas blendowania należy dodać jedną
papryczkę)
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
garść startego parmezanu do posypania na wierzch
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente
ok. 18 minut. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do
kaszy. Papryczki pepperoni z serem drobno kroimy, dodajemy do kaszy. Wybijamy 2
jajka, dodajemy garść parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie
mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju-
ja wykorzystałam foremkę do tarty.
Przygotowujemy jogurtowo-ziołową kołderkę-
łączymy jogurt ze śmietaną, pesto oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Wylewamy równomiernie na kaszę. Wierzch wieńczymy startym parmezanem.
Zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Następnie zwiększamy
temperaturę do 200 i ustawiamy grzałkę górną - ok. 15-20 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz