Zielona zupa-krem z groszku
Składniki:
·
800 g mrożonego groszku
·
1,5 l
wywaru warzywnego
·
2 ząbki czosnku
·
1 por
·
2 ziemniaki
·
sałata
·
wędzony boczek na
chipsy
·
kwaśna śmietana do podania
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
świeży imbir - ok. 5 cm
·
olej rzepakowy
Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy
groszek i gotujemy do miękkości. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy drobno pokrojonego pora,
ziemniaki i czosnek. Dodajemy do zupy. Na patelni chwilkę smażymy liście
sałaty- przekładamy do zupy wymywając płynem cały smak z patelni. Całość jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy startym imbirem. Blendujemy.
Zblendowaną zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przecieramy przez sito. Podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany,
podprażonymi pestkami dyni i - w wersji nie dla wegetarian - chipsami z boczku
( cienkie plasterki boczku wstawiamy na parę minut do piekarnika nagrzanego do 200-220
stopni) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz