Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu
·
świeży filet z dorsza (ja zawsze wybieram ze
skórką) ok. 600-700 g
·
100 g ryżu naturalnego
·
skórka z 1/2 cytryny
·
główka sałaty
·
1 duży ogórek kiszony
·
sól
·
pieprz
·
2 duże papryczki papperoni z serem
·
2 łyżki zimnego masła
·
garść orzeszków ziemnych
·
parmezan do posypania
·
sok z cytryny
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z
cytryny, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze blendujemy
ugotowany , przestudzony ryż, skórkę z cytryny, sałatę, ogórka kiszonego,
pepperoni, masło oraz orzeszki ziemne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno
naczynia żaroodpornego wyścielamy połową masy ryżowej. Na ryż wykładamy
poporcjowanego dorsza. Rybę przykrywamy pozostałym zielonym ryżem. Całość
posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 30 minut, termoobieg, temp. 190
stopni. Smacznego!
Wygląda bardzo pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa smakowo propozycja,....dziękuję i podziwiam,gratuluję inwencji twórczej i talentu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :) .
OdpowiedzUsuń