czwartek, 30 stycznia 2014

Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu

Dziś zapraszam na pyszną i zdrową rybkę z nieco nietypowo zaserwowanym ryżem. Pychotka!

Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu 

Składniki:
·         świeży filet z dorsza (ja zawsze wybieram ze skórką) ok. 600-700 g
·         100 g ryżu naturalnego
·         skórka z 1/2 cytryny
·         główka sałaty
·         1 duży ogórek kiszony
·         sól
·         pieprz
·         2 duże papryczki papperoni z serem
·         2 łyżki zimnego masła
·         garść orzeszków ziemnych
·         parmezan do posypania
·         sok z cytryny

Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze blendujemy ugotowany , przestudzony ryż, skórkę z cytryny, sałatę, ogórka kiszonego, pepperoni, masło oraz orzeszki ziemne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy połową masy ryżowej. Na ryż wykładamy poporcjowanego dorsza. Rybę przykrywamy pozostałym zielonym ryżem. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 30 minut, termoobieg, temp. 190 stopni. Smacznego!



W Nowy Rok z Superfoods

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawa smakowo propozycja,....dziękuję i podziwiam,gratuluję inwencji twórczej i talentu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dorsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :) .

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)