Dziś zapraszam na pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad. Niezwykle udane i smakowite połączenie tradycji polskiej z kuchnią włoską. Klasyczny mariaż wątróbki, cebulki i jabłka w nietypowym wydaniu, bo w postaci sosu serwowanego z pełnoziarnistym penne z semoliny, zaostrzonego bardzo charakterną i wyrazistą w smaku papryczką fiferoni (naprawdę radzę usunąć z niej nasionka!). Całość stanowi naprawdę udaną kompozycję smakową i zapewniam, że przypadnie do gustu nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.
Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym
·
20 dag wątróbki drobiowej
·
mięso z kurczaka np. 1/2 udka z kurczaka
·
1/2 cebuli
·
0,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
·
1 pęczek
pietruszki
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
1/2 łyżka
bułki tartej
· 300 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum
·
1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona
pesteczek
·
1 duża cebula
· łyżeczka miodu
·
1 duże jabłko + jedno do dekoracji i wyserwowania potrawy
·
duża garść orzechów włoskich uprażonych na
suchej patelni
·
woda spod gotowania makaronu
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy
namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w
miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie
szklankę wody spod gotowania makaronu.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie
drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i miodem kurpiowskim. Dodajemy pokrojone w kostkę
jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy
przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy
wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu.
Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie,
dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i
pieprzem. Posypujemy przesiekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy.
Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką
pietruszki. Dekorujemy świeżym jabłkiem łackim. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz