Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste ze słonecznikiem
·
300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
·
50 g otrąb owsianych
·
5 łyżek oleju
·
25 g świeżych drożdży
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka cukru
·
ok. 3/4 szklanki wody
·
2 łyżki ziaren słonecznika + trochę do posypania
bułeczek
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dolewamy
odrobinę ciepłej wody i dobrze mieszamy. W dużej misce łączymy resztę
składników, przelewamy drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod
przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części, z
każdej formujemy zgrabną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Każdą wygładzamy odrobiną wody i posypujemy ziarnami słonecznika.
Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160
stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy ok. 40-45 minut, aż ładnie się
zarumienią. Smacznego!
Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuń