Jeżynowo-migdałowy sernik w kielichu
Składniki:
·
2 słoiczki konfitury jeżynowej
·
750 g mascarpone
·
250 g ricotty
·
500 g sera twarogowego mielonego
·
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
sok z połowy cytryny
·
4 jajka
·
4 żółtka
·
szklanka cukru pudru
·
gorzka czekolada na wierch
·
płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Jajka i żółtka (uprzednio sparzone wrzątkiem)
ucieramy z cukrem pudrem i serkami na puszystą, kremową masę. Pod koniec
dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Babkę kroimy w cienkie kromki,
smarujemy je konfiturą. Połowę kromek wykładamy na dno dużego kielicha. Na
babkę wykładamy połowę kremu. Na krem ponownie układamy drugą warstwę
migdałowej babki posmarowanej konfiturą. Przykrywamy ją pozostałym kremem. Wierzch
zdobimy płatkami migdałów i startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam przepis, bo tak też smakuje ;)
UsuńBardzo lubię takie deserki !
OdpowiedzUsuń