Dziś zaproponuję pyszny i szybki deser dla miłośników sernika. Chrupkie herbatniki pod wpływem gotowanej masy serowej przyjemnie wilgotnieją i zamieniają się w błyskawiczne ciasto sernikowe. W połączeniu ze słodkim i orzeźwiającym kiwi oraz chrupiącymi skarmelizowanymi orzeszkami nerkowca tworzą idealną kompozycję smakową. Myślę, że jest to ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Naprawdę warto ją wypróbować!
Mini serniczki z kiwi i karmelizowanymi orzechami nerkowca
·
ok. 200 g herbatników
·
400 g zmielonego twarogu
1 jajko
·
1 budyń waniliowy
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
odrobina mleka
·
0,5 szklanki brązowego cukru
·
100 g masła
Dodatkowo:
·
2 kiwi
·
100 g nerkowców
·
60 g masła
·
1-2 łyżki brązowego cukru
Przygotowujemy gotowaną masę serową. W
odrobinie mleka rozrabiamy proszek budyniowy, mąkę oraz jajko. W rondelku
topimy masło z cukrem, dodajemy ser- cały czas mieszamy, aby powstała nam
jednolita masa. Najlepiej jest to robić na niewielkim płomieniu. Dodajemy masę
budyniową i cały czas mieszamy do momentu, aż masa się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Kiedy ser nieco
przestygnie przekładamy nim herbatniki. Zdobimy kiwi i skarmelizowanymi nerkowcami
(roztapiamy masło, dodajemy cukier i nerkowce, trzymamy na ogniu do momentu aż
orzechy zbrązowieją i pokryją się warstwą karmelu). Plasterki kiwi i orzeszki dodajemy
również do środka ciasteczek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz