Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
·
4 jabłka
·
świeży ananas (ewentualnie z puszki)
·
5 kiwi
· chleb (wysuszony)
ok.350 g- ze skórką
·
5 łyżek miodu spadziowego
·
skórka z cytryny
·
3 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców
·
łyżka bułki tartej
·
100 g płatków migdałowych
·
2 łyżki masła + wiórki zimnego masła na wierzch
zapiekanki
·
świeża kolendra
Jabłka kroimy w zgrabną kostkę razem ze
skórką. Ananasa i kiwi również kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do
żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypujemy 2 łyżkami brązowego
cukru i łyżką bułki tartej. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem.
Dodajemy pokrojony w drobną kostkę chleb razem ze skórką, płatki migdałowe,
dodajemy skórkę z cytryny. Smażymy, żeby
chleb pokrył się karmelem i nieco wysuszył. Kruszonkę przekładamy do blendera i
miksujemy. Wykładamy równomiernie na owocach. Na kruszonce układamy wiórki zimnego
masła. Zapiekamy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z
domowymi lodami lub jogurtem naturalnym, miodem i kolendrą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz