Pyszny sernik z dodatkiem ulubionych bakalii. Proponowany przeze mnie z niewielkim dodatkiem żelatyny jest błyskawiczny w przygotowaniu. Ze słodyczą sera i bakalii idealnie współgrają lekko orzeźwiające kiwi, które wprowadzają na stół wiosenny akcent. Polecam!
Sernik wielkanocny a'la pascha z kiwi i bakaliami
Składniki:
·
500 g sera śmietankowego o smaku waniliowym
·
2 żółtka (jaja sparzamy gorącą wodą)
·
1/3 szklanki cukru pudru (jeśli ser jest
niesłodki, to proponuję 1/2 szklanki cukru)
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
2 łyżki miodu spadziowego
·
50 g zmielonych migdałów
·
1 łyżka żelatyny
·
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
50 g suszonej żurawiny
·
50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej
patelni i lekko przesiekanych
·
50 g płatków migdałowych uprażonych na suchej
patelni
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
2 kiwi
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z
cukrem pudrem i miodem, dodajemy żółtka
i porcjami ser. Perfumujemy ekstraktem z
wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę
masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalii,
skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy.
Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy
dekoracyjnie kiwi, przelewamy masę serową. Możemy też przygotować mini paschy
wykorzystując do tego małe silikonowe babeczki. Paschę wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę.
Dekorujemy.
Paschę tą można również przygotować bez dodatku żelatyny. Należy wtedy
koniecznie zawinąć ją w gazę na sicie. Sitko umieścić nad miską. Masę lekko
obciążyć i pozostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu serwatka ładnie
odcieknie. Wersja z odrobiną żelatyny jest szybsza i stanowi fajne koło
ratunkowe dla spóźnialskich.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz