Szpinakowy makaron z brukselkami w sosie cytrynowym
Składniki:
·
2 ząbki czosnku
·
olej
·
2 szklanki śmietany 18%
·
2 cytryny
·
sól
·
pieprz
·
szczypta cukru
·
600 g brukselek
·
grana padano do smaku
·
250 g pomidorków koktajlowych
·
makaron szpinakowy z pszenicy durum 400 g
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony
głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu
- oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek.
Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek
smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2
cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż
sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowanym makaron łączymy z
brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy
sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane
pomidorkami i posypane serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz