Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Składniki na ciasto:
·
1 kg mąki
·
400 g masła
·
1,5 szklanki cukru pudru
·
7 żółtek
·
15 g proszku do pieczenia
·
2 łyżki cukru waniliowego
Masa:
·
1,5 szklanki cukru
·
7 białek
·
3 łyżki budyniu truskawkowego (60 g, opakowanie)
·
łyżka soku
z porzeczek
·
dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)
·
200 g orzechów włoskich
Na
krem:
·
500 ml soku
przecierowego zielonego kiwi
·
250 ml mleka
·
1 szklanka cukru
·
3 łyżki
cukru waniliowego
·
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
1 łyżka mąki
pszennej
·
2 żółtka
· 400 g miękkiego masła (2 kostki)
·
5 kiwi
Ciasto: z podanych składników zarabiamy
ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych
prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy dżemem jagodowym.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli
na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i sok. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo
rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy przesiekanymi orzechami.
Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krem: 2 szklanki soku gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku
rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do
gotującego się soku przelewamy masę
mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż
powstanie nam gładki, gęsty budyń. Budyń
studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami
przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny- dobrze
mieszamy.
Na jeden placek wykładamy połowę kremu.
Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Na owoce
wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy
schłodzone. Smacznego!
Poezja smaku :)))
OdpowiedzUsuńWygląda mega pycha !
OdpowiedzUsuń