Przepis brał udział w zabawie organizowanej przez firmę Hortex i portal gotujmy.pl. Jednak to nie on został nagrodzony, a przepis na dorsza na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto . Wyróżnienie tym bardziej cieszy, że (przynajmniej mam takie wrażenie) ryby są dość często spychane na drugi plan przez potrawy mięsne :) . Wszystkie propozycje konkursowe pod linkiem.
Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosowej
Składniki:
Na tempurę:
·
1/2 szklanki
mielonych migdałów
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
1 jajko
·
1 duża łyżka
sosu sojowego jasnego
·
1 łyżeczka
octu ryżowego
·
podwójna
pierś z kurczaka
·
sól
·
pieprz
·
nerkowce - 200
g
·
olej do
smażenia
Warzywna kołderka:
·
warzywa na patelnię Hortex z tymiankiem i
bazylią
·
ząbek czosnku
·
5-6 łyżek
mleczka kokosowego
·
łyżka masła klarowanego
·
sól
·
pieprz
·
125 g roszponki
Nerkowce
podprażamy na suchej patelni.
Piersi z
kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Porcjujemy na kawałki na jeden kęs.
Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy tempurę- łączymy jajko, migdały,
mąkę, sos sojowy oraz ocet, stopniowo
dodajemy zimną wodę gazowaną. Konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na
naleśniki. W tempurze maczamy kawałki kurczaka. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju do zrumienienia. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W między
czasie na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy
warzywa Hortex. Przyprawiamy załączoną mieszanką przypraw, solą i pieprzem.
Podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy do miękkości. Patelnię ściągamy z
palnika, dodajemy roszponkę, mieszamy i natychmiast serwujemy z kurczakiem.Na
talerzu wykładamy porcję warzyw, na warzywa kawałki kurczaka w tempurze.
Posypujemy nerkowcami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz