Przepis został wyróżniony w konkursie "Twój przepis na święta" organizowany w ramach kampanii "Mniej więcej oleju w głowie"
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Składniki:
- 225 g jogurtu naturalnego
- 225 g oleju rzepakowego
- 4 duże lub 5 mniejszych jajek
- 375 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 270 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- pomarańczowy lukier (sok z pomarańczy + cukier puder ile zabierze)
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa - PRZYGOTOWANIE:
Żółtka łączymy z jogurtem. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki- stopniowo olej, ekstrakt i skórkę z pomarańczy, wymieszane ze sobą mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. Foremkę do babek z kominem o średnicy 24 cm dobrze smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Gotową babkę lukrujemy i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz