Tak zdrowe ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka niespodzianka dla naszych pociech z okazji ich jutrzejszego święta. Zapraszam!
Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na mące pełnoziarnistej z truskawkami
Składniki na
ciasto:
·
250 g ziarna
amarantusa
·
700 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki na zaczyn
· 3 jajka
·
3 żółtka
·
84 g
świeżych drożdży
·
400 ml mleczka
kokosowego
·
250 g suszonych
daktyli
·
3 łyżki
cukru waniliowego
·
5 łyżek
fruktozy
·
1/2 szklanki
oleju rzepakowego
·
szczypta
soli
·
świeże
truskawki - tyle ile zmieści się na cieście
Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże
zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję
dodajemy mąkę i zalewamy połową ciepłego
mleczka kokosowego- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce
na ok. 20 minut.
Amarantus
gotujemy na małym ogniu w 250 ml wody ok. 20 minut, aż będzie miękki (jeśli zajdzie taka potrzeba, należy podczas gotowania dolać jeszcze troszkę wody). 150 g suszonych daktyli
zalewamy połową lekko podgrzanego mleczka kokosowego. Odstawiamy na ok.
30 minut, żeby zmiękły. Następnie blendujemy je razem z ugotowanym, lekko
ciepłym amarantusem na gładkie puree.
Mąkę oraz
puree amarantusowo-daktylowe przekładamy do dużej miski. Dodajemy
żółtka, jajka, olej, fruktozę oraz sól. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu
aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na dwie równe
części. Przekładamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek (ja jedno
ciasto upiekłam w małej kwadratowej foremce). Na wierzchu na jednym placku układamy przekrojone na pół świeże daktyle (jeśli takich nie mamy, możemy upiec ciasto bez dodatków, a suszonymi ozdobić już upieczone). Na drugim placku (u mnie ten w kwadratowej
formie, żeby zmieściło się więcej truskawek) układamy połówki truskawek. Ciasta
odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowały. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180
stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. Ciastem
możemy wypełnić też małe silikonowe foremki, które dekorujemy świeżymi
truskawkami. Pieczemy je ok. 20-25 minut.
pycha :)
OdpowiedzUsuń