Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa
- Na ciasto:
- 1 szklank1 mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka brązowego cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka z jednej pomarańczy
- kilka łyżek domowej konfitury jeżynowej
Ciasto- zagniatamy ciasto- mąki mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i jogurtem, dodajemy olej- wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić ciasto. Ciasto możemy schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy konfiturą jeżynową. Bakłażany i cukinię kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy warzywa. Karmelizujemy, aż bakłażan i cukinia zmiękną. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłych warzyw dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- mąkę, jajka, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jogurt . Masę wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy udekorowane filetami z pomarańczy. Smacznego!
Masa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz