Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką
Składniki:
·
świeży filet z dorsza ze skórką
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
·
olej rzepakowy do smażenia
·
odrobina mąki do panierowania ryby
·
roszponka ok. 150 g - opakowanie
·
5-6 rzodkiewek
·
250 g pomidorków koktajlowych
·
150 g mini marchewek
·
2 kiwi
·
połowa ogórka
·
cieciorka konserwowa 200 g
·
1 cytryna
·
cukier
Na dressign:
·
olej rzepakowy - 5 łyżek
·
łyżeczka miodu akacjowego
·
ocet balsamiczny 2 łyżki
·
łyżeczka musztardy dijon
·
garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni
·
1 kiwi
·
sól
·
pieprz
Dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki,
skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odkładamy na pół godziny.
Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie mąki- nadmiar strzepujemy. Rybę
smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni na odrobinie tłuszczu
karmelizujemy mini marchewki z odrobiną
cukru i soli
Roszponkę rozkładamy na dużym talerzu.
Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, pomidorki przekrawamy na pół - warzywa
układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz
skarmelizowaną marchewkę. 2 kiwi
obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie. Ogórka ze skórką kroimy w
cienkie plasterki, układamy na sałacie. Wyszorowaną,
sparzoną cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie.
Przygotowujemy dressing. Do octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki
soli i dużą szczyptę pieprzu oraz musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy miód,
zmiksowany owoc kiwi oraz stopniowo olej. Dressingiem polewamy sałatkę tuż
przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego dorsza. Całość posypujemy
pestkami dyni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz