Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem smażonym na oleju rzepakowym
Składniki:
·
1,5 kg mielonego mięsa (karkówka + łopatka
wieprzowa)
·
3 jajka
·
2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte z
nadmiaru płynu
·
2 duże pęczki szczypiorku
·
2 duże pęczki koperku
·
garść igiełek rozmarynu
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni
·
3 łyżki oleju rzepakowego do mięsnego farszu
·
świeży rozmaryn na wierzch do dekoracji
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym
podsmażamy drobno posiekany szczypiorek. Koperek i igiełki rozmarynu drobno
siekamy.
Do mielonego mięsa dodajemy namoczone bułki, szczypiorek, koperek i
rozmaryn. Dodajemy jajka, 3 łyżki oleju
rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy
dłonią do uzyskania jednolitej masy.
Mięsną masę przekładamy do dwóch
silikonowych keksówek. Wierzch wygładzamy olejem rzepakowym, układamy gałązki
rozmarynu.
Pieczemy ok. 60 minut, temp.
180 stopni, termoobieg. Pieczeń możemy podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry
lub po wystudzeniu jako wędlinę.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz