piątek, 9 maja 2014

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

 Pyszne słodko-ostre żeberka idealne do przygotowania zarówno w domu w piekarniku, jak też na grillu.

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika 

SKŁADNIKI:

  • żeberka 1- 1,5 kg
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

W miseczce łączymy składniki marynaty- miód, sól, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę. Na koniec dodajemy olej. Całość dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy żeberka i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Ruszt smarujemy olejem, układamy na nim żeberka. Umieszczamy je w piekarniku nad blachą piekarnikową, do której nalewamy wodę. Całość pieczemy w temp. 160 stopni, 1 godzinę, a następnie zwiększamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Tak zamarynowane żeberka idealnie wychodzą również z grilla. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)