Pieczone młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym na oleju rzepakowym
Składniki:
·
1 kg młodych ziemniaków
·
2 pęczki szczypiorku
·
3-4 łyżki oleju rzepakowego
·
sól gruboziarnista
·
zsiadłe mleko do podania
Na
sos bazyliowo-koperkowy na oleju
rzepakowy
·
duży pęczek bazylii
·
duży pęczek koperku
·
6-7 łyżek
oleju rzepakowego
·
sól
·
pieprz
·
łyżka octu balsamicznego
Dobrze umyte ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę
piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na
pół. Ziemniaki skrapiamy olejem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i
gruboziarnistą solą.
Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190
stopni. Ziemniaczki podajemy z zsiadłym
mlekiem i sosem bazyliowo-koperkowym.
Sos- listki bazylii i koperek miksujemy z octem
balsamicznym, solą i pieprzem.
Cały czas blendując dolewamy olej -do uzyskania
kremowego sosu. Smacznego!
Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń