Chłodnik arbuzowo-truskawkowy na oleju rzepakowym z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim
Składniki na 2 porcje:
·
250 g truskawek kaszubskich ChOG + kilka do podania
·
300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
·
sok z 1/2 cytryny
·
łyżeczka świeżego startego imbiru
·
świeża bazylia
·
łyżeczka octu balsamicznego
·
ser bałkański
·
2 łyżki oleju rzepakowego + do podania
·
1/3
łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
- łyżeczka miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (charakteryzuje się ostrym i gorzkawym, a także stosunkowo mało słodkim smakiem, idealnie pasuje do wytrawnych dań i przystawek)
- łyżeczka miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (charakteryzuje się ostrym i gorzkawym, a także stosunkowo mało słodkim smakiem, idealnie pasuje do wytrawnych dań i przystawek)
·
sól
·
pieprz
Truskawki i pozbawionego skóry i pestek
arbuza blednujemy.
Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii.
Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!
Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii.
Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!
Smaki świetnie się komponują.
OdpowiedzUsuń