Deser bakłażanowo-cukiniowy - pełen zdrowych niespodzianek
Składniki (na 8 deserów):
·
200 g kaszki kuskus razowej
·
szklanka mleka
·
3 łyżki domowego cukru waniliowego
·
łyżka miodu spadziowego
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
skórka otarta z jednej cytryny
·
1 łyżka masła migdałowego prażonego (solonego)
·
3 łyżki oleju rzepakowego
· 2 garście suszonych śliwek
·
garść suszonej żurawiny
Na
masę bakłażanowo-cukiniową:
·
1 bakłażan o wadze ok. 300 g
·
1 cukinia o wadze ok. 250g
·
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady +
łyżeczka dobrego kakao
·
4 łyżki oleju rzepakowego
·
3 łyżki
dark muscovado
·
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
·
1 żółtko
·
3-4 łyżki mleka
·
skórka otarta z cytryny
·
500 g trzykrotnie mielonego twarogu + 4 łyżki miodu spadziowego
·
4 łyżki domowej konfitury jagoda z czarną
porzeczką
Mleko
zagotowujemy z cukrem waniliowym i miodem. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę
kuskus i odstawiamy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
Kiedy kaszka będzie już gotowa, dodajemy do niej łyżkę ekstraktu waniliowego, skórkę z cytryny, łyżkę masła migdałowego i olej rzepakowy. Suszone owoce drobno kroimy, przekładamy do kuskusu. Dokładnie mieszamy.
Kiedy kaszka będzie już gotowa, dodajemy do niej łyżkę ekstraktu waniliowego, skórkę z cytryny, łyżkę masła migdałowego i olej rzepakowy. Suszone owoce drobno kroimy, przekładamy do kuskusu. Dokładnie mieszamy.
Bakłażana
i cukinię kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego z
dark muscovado. Dodajemy pokrojone warzywa i smażmy do momentu aż całkowicie
zmiękną.
Masę blendujemy na gładkie puree. Masę zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnego mleka. Do masy mącznej dodajemy żółtko. Tak przygotowany płyn przelewamy do gotującego się puree z warzyw.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu cukiniowo-bakłażanowego. Jeśli użyjemy czekolady mlecznej, masy nie musimy już dosładzać, ale dodajemy łyżeczkę dobrego kakao. Czekolada gorzka może wymagać odrobiny cukru. Na sam koniec całość perfumujemy skórką z cytryny.
Masę blendujemy na gładkie puree. Masę zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnego mleka. Do masy mącznej dodajemy żółtko. Tak przygotowany płyn przelewamy do gotującego się puree z warzyw.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu cukiniowo-bakłażanowego. Jeśli użyjemy czekolady mlecznej, masy nie musimy już dosładzać, ale dodajemy łyżeczkę dobrego kakao. Czekolada gorzka może wymagać odrobiny cukru. Na sam koniec całość perfumujemy skórką z cytryny.
Na
talerzu układamy specjalną obręcz do serwowania dań. Zarówno kuskus jak i masę
bakłażanowo-cukiniową dzielimy na 8 równych części.
Na dnie wykładamy warstwę kaszki kuskus- dokładnie ubijamy łyżką. Na kuskus wykładamy warstwę bakłażanowo-cukiniową. Następnie wykładamy utarty z miodem twaróg. Całość zwieńczamy lekko podgrzaną domową konfiturą jagodowo-porzeczkową. Smacznego!
Na dnie wykładamy warstwę kaszki kuskus- dokładnie ubijamy łyżką. Na kuskus wykładamy warstwę bakłażanowo-cukiniową. Następnie wykładamy utarty z miodem twaróg. Całość zwieńczamy lekko podgrzaną domową konfiturą jagodowo-porzeczkową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz