Zapraszam!
Imbirowo-migdałowe ciasto z owocami
Składniki:
·
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
·
łyżeczka proszku do pieczenia
·
łyżeczka sody oczyszczonej
·
3/4 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
·
szczypta soli
·
3/4 szklanki oleju rzepakowego
·
1/2 szklanki dark muscovado
·
1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
·
3 łyżki syropu z agawy
·
2 duże jajka
·
1/2 szklanki mleka
·
30 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
·
50 g podprażonych i posiekanych migdałów
·
1/3
łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
·
czereśnie - tyle ile zmieści się na cieście
·
poziomki - ok. 3-4 dużych garści
· kandyzowany imbir do dekoracji
·
krem z kasztanów 250 g
W misce łączymy składniki sypkie- mąkę,
sól, cukier waniliowy, dark muscovado, proszek do pieczenia i sodę.W drugim
naczyniu łączymy olej, mleko, syrop z agawy, mieloną trawę cytrynową oraz
jajka. Do masy płynnej dodajemy stopniowo składniki suche cały czas miksując na
niskich obrotach. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy starty imbir. Orzechy i kandyzowany imbir oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i dodajemy do
ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm
lub do kwadratowej małej formy (24 x 24 cm) z odpinanym rantem (foremki należy wysmarować
tłuszczem i obsypać mąką). Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie i poziomki.
Ciasto pieczmy 50-55 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem kasztanowym. Wierzch polewamy sosem czereśniowo-poziomkowym i dekorujemy kandyzowanym imbirem. Z ciasta możemy również upiec małe babeczki z czereśniami i poziomkami. Pieczemy je ok. 30 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem kasztanowym. Wierzch polewamy sosem czereśniowo-poziomkowym i dekorujemy kandyzowanym imbirem. Z ciasta możemy również upiec małe babeczki z czereśniami i poziomkami. Pieczemy je ok. 30 minut.
Sos czereśniowo-poziomkowy
·
400 g
czereśni pozbawionych pestek
·
200 g
poziomek
·
5-6 łyżek wody
·
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
·
łyżka miodu
akacjowego
·
łyżka oleju
rzepakowego
·
sok z połowy
cytryny
\
\
Wypestkowane czereśnie przekładamy do garnka, dodajemy poziomki i olej
rzepakowy. Podlewamy odrobiną wody. Całość zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w dwóch łyżkach
zimnej wody, przelewamy do owoców. Dokładnie mieszamy i czekamy chwilę, aż sos
zgęstnieje. Dosładzamy miodem. Słodycz równoważymy odrobiną soku z cytryny. Smacznego!
Ewcia a ten krem z kasztanów to jest kupny czy sama robiłaś?
OdpowiedzUsuńo tej porze roku kupny :)
Usuń