Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym
Składniki
Na ciasto:
·
500 g mąki
pełnoziarnistej pszennej
·
3 łyżki
kremu z prażonych migdałów (solonego)
·
200 g
zimnego masła
·
100 g dark
muscovado
·
100 g
zwykłego cukru
·
2 łyżki
gęstego jogurtu naturalnego
·
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
·
3 żółtka
·
skórka
otarta z jednej cytryny
Łączymy
mąkę, skórkę z cytryny, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i krem z migdałów,
dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2
godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim foremki na małe babeczki. Dno
dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20
minut, aż ładnie się zezłocą. Babeczki studzimy
Masa
porzeczkowa:
·
600 g
mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych
·
1,5 szklanki
cukru waniliowego domowej roboty
·
2 budynie
waniliowe
·
2 żółtka
·
1/2 szklanki
mleka
·
400 g
miękkiego masła
Porzeczki i cukier dobrze
blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy oraz żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką
mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu,
aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić
porzeczkowego budyniu. Całość odstawiamy
do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny
budyń.
Kruche babeczki wypełniamy porzeczkowym budyniem.
·
porzeczki i świeża mięta do
dekoracji babeczek
Babeczki dekorujemy porzeczkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!
SIOSTRA JA CHCE PORZECZKI !
OdpowiedzUsuń:D
Usuń