Ciekawy smak nadaje potrawie podsmażana szynka gęsia. Współgra ona idealnie z serem Gouda, świeżymi ziołami i pomidorkami. Zapraszam więc na pyszną, aromatyczną i widowiskową babkę kapuściano-makaronową. :)
Makaronowa babka w
czerwonej kapuście z gęsiną i olejem rzepakowym
Składniki:
·
200 g makaronu kokardki
·
150 g wędzonego sera Gouda
·
2 ząbki czosnku
·
1 młoda marchewka
·
1por
·
400 g szynki z gęsi
·
250 g pomidorków koktajlowych
·
olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki
·
2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidorami
·
pęczek pietruszki
·
jajko
·
sól
·
pieprz
·
główka czerwonej kapusty
·
olej rzepakowy aromatyzowany suszonymi
pomidorami do podania (do oleju rzepakowego dodajemy kilka suszonych pomidorów
i pozostawiamy na kilka dni, aby przeszedł ich smakiem i aromatem)
Przygotowanie potrawy zaczynamy od
ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60
minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą
część- jak na gołąbki.
·
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju
rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę
kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na
połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na
tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i
pieprzem. Już w takiej postaci możemy
serwować gotowy makaron. Ja proponuję
przygotowanie babki.
Do makaronu
dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidorami i dokładnie
mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej
kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy
pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy
wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut,
temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym
aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!
Genialne! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwypas :) i jakie wyględne :) robi wrażenie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń