Orientalne karmelizowane pampuchy z sosem
z truskawek kaszubskich
Składniki:
·
1/2 szklanki
mleka
·
1/2 szklanki
mleczka kokosowego
·
4 liście
kafiru
·
35 g
świeżych drożdży
·
60 g cukru
pudru
·
40 g cukru dark
muscovado
·
2 jajka
·
5 łyżek
oleju rzepakowego
·
25 g
miękkiego masła
·
0,5 łyżeczki
soli
·
600 g mąki
pszennej
Do smażenia:
·
3 łyżki
masła
·
3 łyżki
oleju rzepakowego
·
3 łyżki dark
muscovado
·
3 łyżki
syropu z agawy
·
szklanka
wody
Sos z truskawek:
·
400 g
truskawek kaszubskich ChOG
·
2-3 łyżki
wody
·
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
·
łyżka syropu
z agawy
·
łyżka oleju
rzepakowego
Mleko
mieszamy z mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy.
Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn - drożdże
zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z mleczkiem
kokosowym. Dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy
w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją
objętość.
Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka,
olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od
dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z
każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pampuchy
smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki
wody, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę
oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę syropu z agawy. Kiedy
całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy
pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na
drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.
Podajemy polane
sosem truskawkowym.
Truskawki
pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i
syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej
wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko
zgęstniał.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz