Parowane szparagi i kalafior z sosem pietruszkowo-rabarbarowym i pomidorowo-rabarbarową pastą na bazie oleju rzepakowego
Składniki:
·
pęczek zielonych szparagów (szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek)
·
kalafior
·
olej rzepakowy - kilka łyżek
·
sól
·
pieprz
·
duży pęczek pietruszki
·
mały słoik suszonych pomidorów
·
2 ząbki młodego czosnku
·
3 ziarna ziela angielskiego
·
1/3 łyżeczki kolendry
·
3 obrane ziarna kardamonu
·
obrana duża łodyga rabarbaru
·
1 łyżeczka syropu z agawy
·
1 pomidor malinowy
Do gotującej się wody dodajemy ziele
angielskie, kolendrę i kardamon. Nad tak przygotowaną gorącą kąpielą parujemy
warzywa aż stracą swoją surowość, ale zachowają jędrność i ładny kolor. Warzywa
możemy uparować w specjalnym parowarze.
Gotowe warzywa podajemy z zielonym sosem i
pomidorową pastą.
Zielony sos pietruszkowo-rabarbarowy
Blendujemy ze sobą połowę łodygi rabarbaru, natkę pietruszki i ząbek czosnku. Stopniowo
dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy łyżeczką syropu
z agawy, solą i pieprzem.
Czerwona pasta pomidorowo-rabarbarowa
Blendujemy połowę łodygi rabarbaru, pomidory suszone, wyfiletowanego pomidora
malinowego i ząbek czosnku. Cały czas blendując dolewamy
olej rzepakowy - do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Doprawiamy solą i
pieprzem. Ponieważ używamy
słodkiego pomidora malinowego, do pasty nie dodajemy już żadnej innej słodyczy ( np. syropu z
agawy, miodu czy szczypty cukru).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz