Do przygotowania szynki użyłam zdrowego oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety.
Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi
Składniki:
-szynka wieprzowa
·
sól peklowa 50 g
·
2 goździki
·
4 liście laurowe
·
8 ziaren pieprzu
·
4 ziarna ziela angielskiego
·
łyżeczka cukru
·
1 ząbek czosnku
·
1-1,5 l przegotowanej wody
·
7-8 gałązek świeżego rozmarynu do marynaty +
kilka gałązek do pieczenia
·
olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżek
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna
pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki
świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy.
Szynkę wiążemy w siatkę.
Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną
wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce-
najlepiej do lodówki. Po tym czasie
szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego
rozmarynu.
Układamy w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,
termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie
smakuje z małosolnym ogórkiem.
Domowe ogórki małosolne
Składniki:
·
2 kg ogórków gruntowych (najlepsze małe)
·
świeży chrzan - 5 cm
·
duży pęczek kopru z nasionami
·
2 ząbki czosnku
·
3 łyżki gruboziarnistej soli
·
ok. 3 litórw letniej wody
Na dnie glinianego naczynia układamy
połowę kopru. Na koprze układamy ogórki.
Chrzan kroimy w paski, czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy
do ogórków. Na wierzchu układamy pozostały koper. Ogórki zalewamy letnią wodą
wymieszaną z solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne
ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Ogórki gotowe. Smacznego!
PRZE-PY-SZNE zdjęcia!
OdpowiedzUsuń