Trójkolorowy makaron z warzywami i chorizo z sosem pomarańczowo-kokosowym z dodatkiem oleju rzepakowego
Składniki:
·
250 g
makaronu z pszenicy durum z warzywami (trójkolorowy- szpinak + pomidory) muszelki
·
duża czerwona, podłużna papryka
·
cukinia
·
puszka mleczka kokosowego
·
200 g roszponki
·
duże pętko kiełbasy chorizo
·
ząbek czosnku
·
garść fasolki szparagowej
·
garść groszku
·
kilka brukselek
·
kilka różyczek kalafiora
·
1 marchewka
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy do smażenia
·
pomarańcza
·
świeża kolendra
·
podprażone na suchej patelni pestki dyni - garść
Makaron oraz pokrojoną w kostkę marchewkę,
fasolkę, brukselkę, groszek oraz
kalafior gotujemy w jednym garnku al dente ok. 8-10 minut.
Na patelni na 2-3
łyżkach oleju rzepakowego przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przekładamy
na talerz. Na pozostałym tłuszczu
smażymy pokrojone w długie i cienkie plasterki (przypominające spaghetti)
cukinię i paprykę - muszą stracić surowość, ale zachować swój kolor.
Przekładamy do kiełbasy. Na patelnię przekładamy drobno posiekany czosnek,
chwilę smażymy, pod koniec podlewając
mleczkiem kokosowym oraz sokiem z połowy jednej dużej pomarańczy. Dodajemy
odcedzony, ugotowany makaron razem z warzywami, dokładnie mieszamy.
Dodajemy
cukinię, paprykę i chorrizo. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na
sam koniec dodajemy roszponkę i natychmiast podajemy danie w koszyczkach z
pomarańczy. Dekorujemy listkami świeżej kolendry, posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz