poniedziałek, 16 czerwca 2014

Wytrawne gofry kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smaków

Dziś zapraszam na kalafiorowe gofry z musem owocowo-pomidorowym na bazie truskawek kaszubskich i jabłek grójeckich serwowane z ulubionymi serami. Idealnie sprawdzą się jako przystawka czy weekendowe śniadanie. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku doskonale harmonizują się z wykwintnym wytrawnym musem i serem. Zapraszam :) .
Przepis bierze udział w konkursie  "Blog ze znakiem smaku".

Wytrawne gofry kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smaków



Składniki na kalafiorowe gofry :
·        2 jajka
·         2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora
·         1,5 szklanki mąki pszennej
·         3/4 łyżeczki soli
·         łyżka  miodu spadziowego
·         0,5 szklanki oleju rzepakowego
·         1szklanka mleka
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         6-8 suszonych pomidorów z oleju

Wytrawny mus:
·         300 g truskawek
·         1 jabłko ze skórką
·         6 suszonych pomidorów z oleju
·         łyżka  miodu spadziowego
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka świeżo startego imbiru
·         pół łyżeczki soli
·         pieprz do smaku 

- listki bazylii do dekoracji 

·         ser podania na gofrach


Zaczynamy od przygotowania gofrów. Łączymy suche składniki- kalafior, mąkę, sól oraz  proszek do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy jajka, mleko, miód oraz olej. W malakserze blendujemy  suszone pomidory. Dodajemy składniki suche.  Stopniowo przelewamy składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując.  


 Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.

W między czasie przygotowujemy wytrawny mus. Blendujemy pozbawione szypułek truskawki, jabłko ze skórką oraz suszone pomidory. Doprawiamy miodem, octem, imbirem, solą i pieprzem. 

Gofry podajemy z musem, serem  lub ulubionym twarogiem oraz listkami świeżej bazylii. Tak skomponowane gofry idealnie sprawdzą się jak elegancka przystawka. Smacznego! 













6 komentarzy:

  1. jak patrzę na Twoje gofry, to dochodzę do wniosku, że muszę w końcu zainwestować w gofrownicę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto :) , w pięć minut można wyczarować pyszną przystawkę czy deser :) .

      Usuń
  2. Dodatki są wspaniałe. Pyszne gofry:)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)