Dyniowo-almettowe gofry jogurtowe z jagodowo-malinowym kremem i owocami
Składniki:
·
2 jajka
·
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 szklanka
zarodków pszennych
·
szczypta
soli
·
0,5 szklanki
domowego cukru waniliowego
·
łyżka
ekstraktu z wanilii
·
0,5 szklanki
oleju rzepakowego
·
szklanka
dyni startej na tarce o dużych oczkach
·
1,5 szklanki
mleka
·
150 g
Almette jogurtowego
·
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
·
skórka z
cytryny
·
1/3 łyżeczki
mielonego imbiru
·
1/3 łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
·
1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu
·
pół łyżeczki
mielonej trawy cytrynowej
Dodatek:
·
300 g (2 opakowania) Almette
fruit jagoda z maliną
·
2 łyżki
kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
pół łyżeczki
mielonej trawy cytrynowej
·
miód
malinowy
·
świeże
maliny i borówki
Łączymy
suche składniki- mąkę, zarodki pszenne, sól, proszek do pieczenia, cynamon,
gałkę, imbir i cukier. W oddzielnej
misce łączymy jajka, Almette, mleko, olej, trawę cytrynową, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby
nie powstały grudki. Dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy. Rozgrzaną
gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry.
Almette fuit ucieramy ze śmietaną, trawą cytrynową i łyżeczką malinowego miodu. Serkiem smarujemy
gofry, wykładamy porcję świeżych owoców i skrapiamy malinowym miodem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz