Jaglane liście i grzybki w jabłkowo-orzechowym sadzie na almettkowej pierzynce
Składniki:
·
szklanka kaszy jaglanej
·
2 szklanki mleka
·
2 czubate łyżki Almette jagoda z maliną
·
łyżka cukru pudru
·
łyżka cukru waniliowego
·
szklanka mąki
·
pół szklanki zarodków pszennych
·
2 jabłka
·
łyżka miodu malinowego
·
orzechy włoskie- 2 garście
·
Almette śmietankowy - 1 opakowanie
·
łyżka cukru waniliowego
·
łyżka kwaśnej gęstej śmietany
·
szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na dwóch szklankach mleka. Kiedy będzie miękka i
wchłonie cały płyn dodajemy mąkę, zarodki pszenne, Almette jagodowo-malinowe,
cukier i wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, za
pomocą łyżki, czy miarki obsypanej lekko mąką formujemy z ciasta placek
grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek do ciastek
kluseczki- duże liście, małe grzybki i małe serduszka. Duże i małe kluski
gotujemy oddzielnie, gdyż te małe potrzebują mniej czasu. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie- od momentu
kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z miodowym jabłuszkiem, orzechami i
almettowo-cynamonowym sosem.
Almettowo-cynamonowy sos- Almette podgrzewamy ze śmietaną,
dosładzamy cukrem waniliowym, doprawiamy cynamonem.
Miodowe jabłka- jabłka ze skórką tniemy na szatkownicy w
cienkie plasterki. Na patelni podgrzewamy łyżkę miodu, delikatnie układamy
plasterki jabłka i podgrzewamy na małym ogniu dosłownie pół minuty. Smacznego!
PYSZNA Z PEWNOŚCIĄ ;) TEŻ ROBIŁAM JAGLANKĘ NA SŁODKO ;ZAPRASZAM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
Dziękuję, z przyjemnością zaglądnę ;) . Pozdrawiam
Usuń