Jeżynowy metrowiec TRICOLOR
Składniki na
ciasto:
·
8 jajek
·
250 g cukru
·
2 łyżki
domowego cukru waniliowego
·
2 łyżki
ekstraktu waniliowego
·
300 ml oleju
·
150g serka śmietankowego
·
400 g mąki pszennej
+ łyżka do jasnego ciasta
·
30 g proszku
do pieczenia (całe opakowanie)
·
duża łyżka
kakao
·
szczypta
soli
Przygotowujemy
foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i
obsypujemy mąką.
Ciasto- Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt
waniliowy, serek i miksujemy. W
oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i
sól. Do masy jajecznej stopniowo i
naprzemiennie dodajemy składniki suche i olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do
jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki - dobrze mieszamy. Dwa
kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek.
Pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni,
termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
·
600 g jeżyn
·
ok. 12 łyżek
cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
·
budyń
waniliowy
·
2 czubate
łyżki mąki ziemniaczanej
·
2 żółtka
·
1/2 szklanki
mleka
·
200 g
miękkiego masła
·
150 g serka
śmietankowego
Owoce i cukier
dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka
łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy
grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na
małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie
przypalić budyniu. Całość odstawiamy do
wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z serkiem, stopniowo dodając
zimny budyń.
Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki
kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego
ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem jeżynowym.
Sos:
· 150 g jeżyn
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 100 g
mlecznej czekolady
·
50 g
czekolady gorzkiej
Jeżyny
zagotowujemy z cukrem. Kiedy puszczą sok
dodajemy połamaną czekoladę mleczną.
Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej gorzkiej czekolady-
rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i
go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy
świeżymi jeżynami i miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie cukrem pudrem i miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!
Świetny pomysł, wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń