Pełnoziarniste mini bagietki z dynią, siemieniem lnianym i sezamem
Składniki (na 6 sztuk):
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej zwykłej
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej zwykłej
3 łyżki mleka
350 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
350 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mleko do posmarowania
siemię lniane- garść
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mleko do posmarowania
siemię lniane- garść
pestki dyni- garść
sezam biały i czarny -po 1 garści
3-4 suszone pomidory z oleju
Drożdże mieszamy z mąkami. Do miski wysypujemy mąki, cukier,
sól, siemię lniane i pestki dyni. Dodajemy wodę, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy
na gładkie ciasto- powinno odchodzić od dłoni. Odkrawamy 1/3 ciasta (2 mini bagietki) i dodajemy
do niego drobno posiekane pomidory- ponownie zarabiamy tą część ciasta. Ciasto
z pomidorami i ciasto bez dodatków przykrywamy ściereczką na ok. godzinę do
wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na
mniejsze części- z każdej
formujemy podłużną bagietkę. Bułki układamy w blaszkach do pieczenia bagietek posmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce pod
przykryciem. Następnie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem.
Pieczemy 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg.
Mniam, wyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń