Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu
- 100 g ryżu naturalnego brązowego
- 250 g sera twarogowego - ja użyłam almette śmietankowego
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka mleka
- 3-4 łyżki zimnego masła
- łyżka brązowego cukru
- 2 jabłka + kilka śliwek + łyżka cukru waniliowego
- cynamon
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Do
ugotowanego ryżu dodajemy serek, cukier waniliowy, jajko i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy 1/3 ryżu. Na ryż wykładamy połowę startych na
tarce o dużych oczkach jabłek doprawionych cynamonem i łyżką cukru waniliowego oraz kilka
połówek śliwek. Na jabłka wykładamy kolejną 1/3 ryżu. Na ryż pozostałe jabłka. Na warstwę
jabłek ostatnią warstwę ryżu. Wierzch zalewamy odrobiną mleka. Na wierzchu układamy wiórki masła, posypujemy
brązowym cukrem. Zapiekamy ok. 45 minut temp. 180 stopni, termoobieg.
Smacznego!
Witaj,
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego!
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl