środa, 27 sierpnia 2014

Sernik jagodowo-dyniowy

Zapraszam na lekko jesienne ciasto- pyszny serownik  z puree z dyni i borówkami amerykańskimi. Spód przygotowany na ziarnach orkiszu i płatkach owsianych  bez grama mąki i tłuszczu wychodzi idealnie dzięki dodatkowi puszystego serka. Zwieńczeniem całości są delikatne jagodowo-serowe trufle i "jagodowe kwiaty". Ciasto smakuje wybornie, polecam z czystym sumieniem!

Sernik jagodowo-dyniowy


Spód sernika:
200 g ziaren orkiszu
2 szklanki wody
150 g gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
jajko
2  łyżki zmielonych migdałów
1  szklanka płatków owsianych
Masa serowa:
600 g  gładkiego serka twarogowego jogurtowego lub śmietankowego
·  szklanka  cukru pudru
·  2 łyżki cukru waniliowego
·  6 łyżek  mąki ziemniaczanej
·  1  jajko
·  100 g miękkiego masła
·  100 g  kwaśnej gęstej śmietany 18%
·        300 g puree z dyni
·         300 g borówek amerykańskich 


Dekoracja:
·         borówki na wierzch ciasta- ok. 300 g
·       150 g gładkiego serka twarogowego + 1 łyżka cukru pudru
·        świeża mięta
·        jagody Goji
Jagodowe trufle (20 szt.)
·        300 g gładkiego serka twarogowego malinowo-jagodowego
·        20 dużych borówek
·        5 łyżek migdałów zmielonych na proszek
·        ciemne kakao
·        drobno zmielone migdały


Spód- Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na  200 g ziaren 2 szklanki wody. Lekko przestudzone miksujemy blenderem z serkiem, płatkami owsianymi, cukrem pudrem, jajkiem i migdałami na gładką masę. Wylepiamy nią wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Możemy też przygotować 2 mniejsze serowniki. Wówczas spód dzielimy na 2 równe części i wylepiamy nimi tortownice o średnicy 17 cm.
Masa serowa- Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy serek, puree z dyni, mąkę, jajko i śmietanę. Do masy dodajemy borówki  i delikatnie mieszamy. Wylewamy na orkiszowy spód.   Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 15  minut. Jeśli wybieramy opcję drugą- 2 tortownice o średnicy 17 cm, wówczas masę dzielimy na 2 części, rozlewamy na spody. Ciasta pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni, następnie jeszcze 10 minut w temp. 140 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Z ciasta i masy serowej możemy również upiec mini serniczki-babeczki- potrzebujemy wówczas ok.8 kokilek. Wykładamy je papierem do pieczenia. Na dno każdej wykładamy porcje ciasta, na ciasto porcję masy serowej i zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

Jagodowe trufle - Serek   ucieramy z proszkiem migdałowym. Formujemy kuleczki- do środka wkładamy po jednej dużej borówce. Połowę kulek obtaczamy w kakao, połowę w migdałowym pyle.
Jagodowe kwiaty- wybieramy duże borówki i małym nożykiem delikatnie nacinamy 4 razy tworząc płatki. Za pomocą patyczkiem napełniamy środki tak powstałych "jagodowych kwiatów" serkiem utartym z cukrem pudrem. Na serniku wykałaczką robimy dziurki, w które wtykamy listki świeżej mięty. Na listkach układamy "jagodowe kwiaty". Pomiędzy kwiaty układamy jagodowe trufle, borówki i jagody Goji.

Smacznego! 












3 komentarze:

  1. wygląda bosko, szkoda że połowy tych produktów nei jem :( :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie niestety nie lubię dyni :(

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnóstwo z nim pracy (te borówkowe kwiaty), ale wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)