Sezamowy kurczak w warzywach z trawą cytrynową i śliwkami
Składniki:
·
podwójna pierś z kurczaka
·
okrągła zielona cukinia
·
duży batat
·
zielona papryka
·
sól
·
pieprz
·
łyżka oleju sezamowego
·
garść czarnego sezamu
·
pęczek pietruszki
·
olej rzepakowy do smażenia
·
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·
kilka pomidorków koktajlowych
·
5 śliwek
·
łyżeczka octu ryżowego
Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem,
kroimy w cienkie plasterki, solimy, pieprzymy i marynujemy w oleju sezamowym.
Odstawiamy na parę minut. Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażamy krótko z
każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Przekładamy do
garnka. Na pozostałym na patelni oleju podsmażamy kolejno- pokrojonego w drobną
kostkę batata i pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Warzywa dodajemy do
kurczaka. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i wypestkowane
połówki śliwek. Doprawiamy solą,
pieprzem, octem ryżowym, trawą cytrynową oraz drobno posiekaną natką
pietruszki. Dodajemy garść czarnego sezamu. Całość delikatnie mieszamy.
Podajemy z grillowanymi plastrami cukinii- na talerzu układamy grillowany krążek cukinii, na niego łyżkę potrawki z kurczaka, ponownie krążek
cukinii i porcję kurczaka. Dekorujemy świeżą pietruszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz