Chrzanowy boczek z ziołowo-twarogowymi ziemniakami i sosem chrzanowo-serowym
SKŁADNIKI:
- boczek o wadze ok.
2 kg
- 300 g Almette z chrzanem (2 opakowania)
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
- duży pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
NA ZIEMNIAKI:
- 6 dużych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g Almette z ziołami
- 150 g Almette jogurtowy
- skórka z jednej cytryny
- sól
- pieprz
- duży pęczek koperku
SOS CHRZANOWY:
- Almette z chrzanem (1 opakowanie)
- 6 łyżek
śmietanki 30%
- łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- szczypta
cukru
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 garście jeżyn
- garść jagód Goji
Boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy skóry. Nacieramy
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Almette z
chrzanem ucieramy z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy drobno
posiekany szczypior. Serkiem smarujemy równomiernie boczek od strony bez skóry.
Boczek rolujemy i ściśle zawiązujemy dratwą. Przekładamy do
żaroodpornego naczynia i pieczemy - 1 godzinę na każdy kilogram mięsa - temp. 200
stopni, termoobieg. W razie potrzeby w trakcie pieczenia możemy przykryć naczynie, w którym pieczemy boczek.
Razem z roladą wkładamy do piekarnika
wyszorowane i osuszone ziemniaki w skorupkach. Pieczemy je ok. godziny. Kiedy
będą już upieczone, przekrawamy na pół. Delikatnie wydrążamy miąższ ziemniaków.
Dodajemy do niego serki Almette, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy drobno
posiekany koperek, skórkę startą z jednej cytryny i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy
wydrążone połówki ziemniaków. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy
olejem i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.
Sos- w garnku zagotowujemy Almette ze
śmietanką, chrzanem i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smak równoważymy
cukrem i sokiem z cytryny.
Składanie dania- na talerzu wykładamy
porcję sosu, układamy 2 plastry rolady i 2 połówki pieczonych ziemniaków.
Zdobimy szczypiorkiem. Dla kontrastu smakowego dodajemy kilka jędrnych i lekko
kwaśnych jeżyn oraz jagody Goji. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz