"Czerwone" w skorupkach czyli pomidorki udające panierowane jajka
Składniki (12 faszerowanych połówek):
· 6 pomidorów śliwkowych (kształtem przypominają
jajka)
· 2 łyżki puree z pieczonej dyni
· 200 g serka Almette Jogurtowy
·
1 kabanos
·
3 łyżki mielonych migdałów do panierowania
·
garść prażonych migdałów do środka
farszu
·
masło klarowane do smażenia
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
Przekrojone wzdłuż na pół pomidorki śliwkowe pozbawiamy gniazd nasiennych. Puree z pieczonej dyni ucieramy z Almette Jogurtowym na puszystą masę. Dodajemy posiekane migdały. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Masą napełniamy połówki pomidorków, wyrównujemy powierzchnię nożem. Do farszu wciskamy cienkie plasterki kabanosa. Pomidorki od strony farszu panierujemy w drobno zmielonych migdałach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy pomidorki panierowaną stroną do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej panierki. Układamy na talerzu z wyżłobieniami, w którym tradycyjnie serwowane sa faszerowane jajka. Polecam podawać na gorąco, choć i na zimno smakują wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz