Jabłkowo-gruszkowe serniczki bazyliowe z orzechami nerkowca
Składniki:
·
2 duże jabłka kosztelki
·
2 twarde gruszki
·
150 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo-gruszkowego
·
Łyżka słodkiej śmietanki
·
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
2 Łyżki mleka
·
Łyżka ekstraktu waniliowego
·
Łyżka cukru pudru
·
Szczypta cynamonu
·
Duża szczypta mielonego imbiru
·
2-3 kawałki imbiru kandyzowanego
·
Żółtko
·
Garść podprażonych nerkowców solonych
·
pęczek bazylii
Z jabłek i gruszek odcinamy kapturki od
strony ogonka. Owoce delikatnie wydrążamy, pozbawiając je gniazd nasiennych i
części miąższu, tak by uzyskać miejsce na serowy farsz. Ścianki owocu powinny
mieć ok. 1 cm grubości. Serek owocowy ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym,
cynamonem i imbirem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w jednej łyżce zimnego mleka i
śmietance. Dodajemy do serka, dokładnie mieszamy. Listki bazylii blendujemy na gładką masę z
łyżką mleka. Do masy serowej dodajemy drobno posiekany kandyzowany imbir,
zmiksowane listki bazylii i posiekane orzechy nerkowca. Serkiem
faszerujemy jabłka i gruszki. Owoce
przykrywamy kapturkami. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy do miękkości
ok. 35- 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz