Jesienna lasagne na słodko - mariaż
Almette i Filo
Składniki na
ciasto:
·
ciasto filo
450 g -12 arkuszy
·
200 g roztopionego
masła
·
2 łyżki
brązowego cukru
·
1
łyżeczka cynamonu
·
600 g Almette
jabłko gruszka
·
2 łyżki
miodu spadziowego
·
skórka z
cytryny
·
1 żółtko
·
łyżka cukru
waniliowego
·
100 g
orzechów włoskich - posiekanych
·
2 średnie jabłka
·
2 jędrne
gruszki
Składniki na ślikwkowo- żurawinowe lody Almettowo-chałwowe
·
150 g
Almette śmietankowgo
·
50 g
suszonych śliwek
·
50 g
suszonej żurawiny
·
50 g chałwy
śmietankowej
·
100 ml mleka
zagęszczonego 7,5% tłuszczu niesłodzonego
·
2 łyżka
miodu spadziowego
·
łyżeczka
domowego cukru waniliowego
Masa- Almette ucieramy z miodem żółtkiem, cukrem
waniliowym i skórką cytrynową. Masę dzielimy na 3 równe części.
Jabłka i gruszki ze skórką szatkujemy na szatkownicy
na cienkie plasterki.
Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem.
Wykładamy ją płatem ciasta filo posmarowanego roztopionym masłem tak, by rogi
ciasta wystawały poza tortownicę. Nakładamy kolejny posmarowany masłem płat
ciasta tak, by jego wystające rogi były lekko przesunięte w stosunku do
wcześniejszego płatu. W ten sam sposób nakładamy trzeci płat ciasta. Trzeci
płat smarujemy z wierzchu masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy 1/3 części
serka. Na serku układamy pojedynczą warstwę jabłkowych talarków. Posypujemy częścią
orzechów włoskich. Na warstwę sera
ponownie nakładamy 3 warstwy ciasta - postępując tak samo jak z początkowymi
płatami filo. Na warstwę ciasta wykładamy kolejną porcję masy serowej, talarki
gruszki i orzechy. Postępujemy tak do
wyczerpania składników. W sumie otrzymamy 4 warstwy ciasta, 3 masy serowej i 3 warstwy owoców- 2
jabłek i 1 gruszek. Górę wieńczy warstwa ciasta, którą dokładnie smarujemy
masłem. Wystające rogi ciasta zwijamy do środka, ponownie smarujemy masłem
i posypujemy brązowym cukrem. Ciasto
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg, aż ładnie się
zezłoci - ok. 35 minut. Podajemy z serowo-chałwowymi
lodami.
LODY- Almette ucieramy z chałwą na gładką masę.
Dodajemy miód i cukier i ponownie ucieramy. Suszone śliwki i żurawinę blendujemy z mlekiem, zblendowaną masę
dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Jednolitą masę przekładamy w pojemniku do
zamrażalnika na ok. 2 godziny, aż ładnie się zamrozi.
Gorące ciasto podajemy z
gałką zimnych lodów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz