Orkiszowo-almettowy torcik z leśnymi grzybami w grillowanym bakłażanie i cukinii
Składniki:
200 g ziaren orkiszu
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
olej rzepakowy do smażenia
2 średnie marchewki
2 średnie pory
500 g leśnych grzybów- u mnie prawdziwki
sól
pieprz
pęczek pietruszki
1 Almette śmietankowy
1 jajko
2 łyżki pistacjowo-pietruszkowego pesto
garść startego sera żółtego
3 kabanosy
Na sos:
150 g Almette z ziołami
łyżeczka pistacjowo-pietruszkowego pesto
łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
małe pomidorki do podania
Ziarna orkiszu przelewamy na sicie zimną wodą, następnie
gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.
W między czasie bakłażana i cukinię kroimy za pomocą
mandoliny w cienkie podłużne plastry. Każdy smarujemy za pomocą pędzelka
odrobiną oleju i grillujemy na grillowej patelni z obu stron, żeby powstały dekoracyjne prążki.
Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojonego
w półtalarki pora smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Na drugiej
patelni podsmażamy grzyby. Podsmażone grzyby dodajemy do marchewki z porem. Na
sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w cienkie
talarki kabanosy. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Ugotowane ziarna orkiszu łączymy z Almette, jajkiem i pesto.
Dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Przygotowujemy albo tort o średnicy ok. 17 cm (w małej tortownicy), albo 6 mini torcików (w kokilkach).
Składanie
tortu- dno i boki naczynia wykładamy
naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana tak, by poszczególne plastry lekko
na siebie nachodziły i wystawały poza rant naczynia. Na dno wykładamy cienką
warstwę orkiszową. Na orkiszowe ciasto wykładamy porcję warzyw z grzybami.
Warzywną warstwę przykrywamy kolejną warstwą masy orkiszowej. Następnie całość
zamykamy wystającymi poza ścianki naczynia plastrami bakłażana i cukinii. Jeśli wybieramy wariant z kokilkami w ten sam sposób postępujemy ze wszystkimi torcikami.
Małe torciki w kokilkach zapiekamy ok. 25 minut, duży tort ok. 40
minut- temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z ziołowym sosem Almette i małymi
pomidorkami.
Sos - w garnuszku podgrzewamy Almette, śmietanę i pesto do
uzyskania gładkiego sosu.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz