sobota, 6 września 2014

Orkiszowy torcik w bakłażanie i cukini

 Zapraszam na pyszny wytrawny torcik zawinięty w grillowaną cukinię i bakłażana. Bazą torciku jest ziarno orkiszu i serek Almette śmietankowy. Farsz stanowią zaś leśne grzyby w towarzystwie marchewki, pora, kabanosa i dużej ilość natki pietruszki. Smacznie, efektownie i zdrowo. Polecam!

Orkiszowo-almettowy torcik z leśnymi grzybami w grillowanym bakłażanie i cukinii


Składniki:
200 g ziaren orkiszu
1 średnia cukinia
1 średni  bakłażan
olej rzepakowy do smażenia
2 średnie marchewki
2 średnie pory
500 g leśnych grzybów- u mnie prawdziwki
sól
pieprz
pęczek pietruszki
1 Almette śmietankowy
1 jajko
2 łyżki pistacjowo-pietruszkowego pesto
garść startego sera żółtego
3 kabanosy
Na sos:
150 g Almette z ziołami
łyżeczka pistacjowo-pietruszkowego pesto
łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%

małe pomidorki do podania

Ziarna orkiszu przelewamy na sicie zimną wodą, następnie gotujemy  w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.
W między czasie bakłażana i cukinię kroimy za pomocą mandoliny w cienkie podłużne plastry. Każdy smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oleju i grillujemy na grillowej patelni z obu stron,  żeby powstały dekoracyjne prążki.
Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojonego w półtalarki pora smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Na drugiej patelni podsmażamy grzyby. Podsmażone grzyby dodajemy do marchewki z porem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w cienkie talarki kabanosy.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane ziarna orkiszu łączymy z Almette, jajkiem i pesto. Dodajemy starty ser żółty.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy albo tort o średnicy ok. 17 cm  (w małej  tortownicy), albo 6  mini torcików (w kokilkach). 
Składanie tortu-  dno i boki naczynia wykładamy naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana tak, by poszczególne plastry lekko na siebie nachodziły i wystawały poza rant naczynia. Na dno wykładamy cienką warstwę orkiszową. Na orkiszowe ciasto wykładamy porcję warzyw z grzybami. Warzywną warstwę przykrywamy kolejną warstwą masy orkiszowej. Następnie całość zamykamy wystającymi poza ścianki naczynia plastrami bakłażana i cukinii. Jeśli wybieramy wariant z kokilkami w ten sam sposób  postępujemy ze wszystkimi torcikami.
Małe torciki w kokilkach zapiekamy ok. 25 minut, duży tort  ok. 40 minut- temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z ziołowym  sosem Almette i małymi pomidorkami. 

Sos - w garnuszku podgrzewamy Almette, śmietanę i pesto do uzyskania gładkiego sosu.Smacznego!




Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)