niedziela, 7 września 2014

Placek drożdżowy na bogato

Zapraszam na pyszne drożdżowe ciasto pod serową pierzynką ze słodkimi śliwkami i słodko- słoną kruszonką przygotowaną na bazie masła orzechowego. Idealne ciacho na każdą okazję. Sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły ;) . Polecam!

Drożdżowy placek pod serową pierzynką ze śliwkami i kruszonką na bazie masła orzechowego




Składniki na ciasto:
·         2,5  szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn
·         1/2 szklanki mleka
·         8 łyżek cukru waniliowego
·         1/2  szklanki oleju
·         2 jajka
·         30 g drożdży
·         szczypta soli
masa serowa:
·         600 g gładkiego twarogowego serka jogurtowego/ ewentualnie twarogu trzykrotnie zmielonego
·         200 g miękkiego masła
·         niepełna szklanka cukru
·         1 jajko
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·         ok. 300 g wypestkowanych śliwek
Kruszonka:
·      1/2 szklanki  mąki pszennej
·         200 g masła orzechowego solonego
·         pół szklanki cukru

Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę, szczyptę soli, olej i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją obiętość.
Masa serowa- masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, jajko, mąkę ziemniaczaną i trawę cytrynową.
Kruszonka- mąkę z masłem orzechowym i cukrem rozcieramy do uzyskania grudek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22 na 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na ciasto wykładamy wypestkowane śliwki skórką do dołu, następnie zalewamy je serową masą. Na masę wykładamy przygotowaną kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg 45 minut, następnie w temp. 180 stopni 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 120 stopni i trzymamy jeszcze 15 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wspaniały placek, bardzo smakowicie wygląda, a ja uwielbiam drożdżowe. Zapisuję sobie. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ pyszności serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)